Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

A valamikori megyeszékhely „Nagykálló” ma már csak kb. 9000 főt számláló kisváros Nyíregyháza szomszédságában. A nagyváros vonzásának ellenére, Nagykálló karate élete 1983-ra nyúlik vissza. 1983 augusztusában Nyíregyházáról egy akkor kék öves „mester” kezdett el edzéseket tartani az akkori 2-es számú Általános Iskola tornatermében. Kisebb-nagyobb érdeklődések ellenére kb. egy év után a mester egyszer csak elmaradt és ott maradtak a tanítványok egyedül „mester nélkül”.A kezdetektől az edzéseket látogató Ferencz Tibor és Tímár Zoltán fehér övesekként kezükbe vették az irányítást és innentől a nagykállói Shotokan Karate összeforrt e két névvel.

Az akkor még csak 15 éves fiatalok más karatésokon keresztül eljutottak Tiszavasváriba ahol Forgó Lászlón keresztül megismerkedtek sensei Antal Jánossal és ezek után Ő látta el a nagykállói karatésok szakmai felügyeletét. Sensei Antal János rendszeresen járt Nagykállóban a két fiú meghívására, valamint ők is rendszeresen edzettek nála a fővárosban és Pomázon. A sensei-el a kapcsolat 1992.-ig tartott. majd ezt követően a Nyíregyházi Rézműves Miklóson keresztül sensei Szűcs Tibor lett a nagykállói dojo instruktora.

A két 15 éves fiú időközben felnőtt és 1997. júliusában sikeres elsődanos vizsgát tettek Budapesten Mori, Osaka és Sawada sensei edzőtáborában, ami azért is maradandó, mert a sok vizsgázó közül igen kevesen tudták csak megfelelően teljesíteni a vizsgáztatók kívánalmát, és ebben a kevés főben ők benne voltak.

1997. év végén az akkor USÁ-ból hazaköltöző sensei Sáfár Lászlót meghívták a Nyíregyházi Rézműves Miklóssal, majd ezt egy 10 éves közös szakmai munka követte. „Nagyon sokat tanultunk Sáfár senseitől, mely más dimenziókat nyitott meg számunkra a karate tanulása során és ezt nagyon köszönjük neki”. Ferencz Tibor és Tímár Zoltán részt vettek Sáfár sensei első 2 éves Instruktori iskolájában és az iskola végeztével sikeres vizsgát tettek, Instruktorok lettek. A senseinél 4 dan fokozatig jutottak el.

2007.-ben több egyesülettel kiváltak az AJKA. Szövetségből és sensei Juhász Ferenc vezetésével megalapították az SKS-SKDUN HUNGARY Szövetséget, melyben jelenleg is tevékenykednek és részt vesznek a szövetség szakmai munkájában. A szakmai munka érdemeként Shihan Juhász Ferenc 2010 tavaszán felkérte Ferencz Tibort és Tímár Zoltánt a Szövetség évzáró edzőtáborán az 5 danos vizsga lehetőségére. A vizsga időpontját hosszú és kitartó felkészülés előzte meg, majd 2010. december 18.-án a Világszövetség Elnöke shihan Aurel Patru 7.dan és az SKS. Szövetség Elnöke shihan Juhász Ferenc 6.danos mesterek előtt sikeres danvizsgát tettek.

A dojo 28. évébe lépett 2011.-ben és 1983.-tól egy helyen több száz tanítvány ment át a vezetők keze alatt, sok karatéka nőtt fel előttük. Jelenleg is 45-50.fős létszámmal müködik az egyesület. A majdnem három évtizedes munka során több Világbajnokot, Európa és Országos bajnokot neveltek ki és a szövetségi versenyeken az egyesület mindig az élvonalban végzett. „Ezúton is szeretnénk megköszönni azon mestereknek, akik tanításukkal hozzásegítettek minket ahhoz a tudáshoz, mellyel jelenleg rendelkezünk és, hogy a helyes úton haladhatunk”.